Политика на приватност

Заштита на податоци

ПРАВИЛА ЗА КОРИСТЕЊЕ НА КОЛАЧИЊА

Користење на колачиња и други аналитички алатки

Со користење на страната на Инфо-код ги прифаќате колачињата и другите аналитички алатки за да може Инфо-код да собере податоци од нашите веб страни и како би се  унапредило вашето on-line корисничко искуство на страниците во власништво на Инфо-код.

Колачињата може да ги допупуштите или блокирате, да ги избришете постоечките и да одредите поставки за одредени веб локации.

Што се колачиња или „cookies“?

Колачињата се мала текстуална датотека која се зачувува на вашиот компјутер или мобилен уред при посета на одреден веб простор или при отварање на одредена електронска почта.

Со помош на колачињата њеб страната ги памти вашите работи и поставки во одреден период. Секој пат кога корисникот ќе отворинекоја страна, веб опсужувачот (Инфо-код) може да ги спореди вредностите кои претходно ги сочувал во колачињата.

Постојат разни колачиња, и се делат по времетраење, и домејни на кого се наменети:

  • Привремени (сесиски) колачиња, се бришат штом корисникот го затвори својот прегледувач. Трајните колачиња остануваат зачувани на корисничкиот уред на одредено време.

  • Колачињата од првата страна се поставени од страна на обслужувачот на домејнот кој што е посетен. Колачињата од трета страна се поставени од домејн различен од оној кој корисникот го посетил.

  • Според намена колачињата може да се неопходни доколку помагаат во основните технички карактеристики на веб-страницата, функционален за подобрување на корисничкото искуство, аналитички за анализа на употребата на страници и маркетинг за следење на интересите на индивидуалните корисници.

Кои колачиња ги користиме и за кои цели

Ние користиме колачиња на веб-локациите на Инфо-код за следните цели:

Технички;

тие се колачиња кои подобруваат одредени технички карактеристики за да обезбедат позитивно корисничко искуство, на пример за складирање на согласноста дека сте запознаени со Политиката за приватност и Политиката за колачиња;

Функционални:

тоа се колачиња кои се користат за да ви го олеснат користењето на веб-локацијата, на пример: да го запомните јазикот на кој ја пребарувате страницата итн.

Аналитички:

ние исто така користиме аналитички колачиња кои овозможуваат веб-аналитика, односно анализа на користењето на нашите страници, кои ги извршуваме со цел да го подобриме квалитетот и содржината на понудените услуги.

Маркетиншки:

Тоа се колачиња кои ни овозможуваат да ви испраќаме одредени пораки, како на пример: ви нудиме промотивни акции врз основа на вашето претходно корисничко искуство итн. Посебно истакнуваме дека имате право да спречите примање маркетиншки колачиња на страницата http://www.networkadvertising.org/choices

За подетални информации, подолу е листа на колачиња што моментално ги користиме:

Назив Тип Траење Опис
nivas_infokod_data Прва страна 1 година Sistemski cookie
nivas_infokod_sid Прва страна Истекува по затварање на прегледувачот Системско колаче за правилно функционирање на веб-локациите
PHPSESSID Прва страна Истекува по затварање на прегледувачот Зачувување едноставна порака при поднесување формулар што може да се прикаже на друга страница. На пример, ако формуларот за барање е погрешно пополнет, пораката ќе биде зачувана и презентирана на корисникот да укаже на грешки во поднесокот. Кога формуларот за барање е успешно поднесен, пораката се зачувува и му подарува на корисникот заблагодарувајќи му се за нивното барање. Во ова колаче не се зачувани лични податоци.
_ga Трета страна 2 години Google Analytics
_gid Трета страна 24 часа Google Analytics

Како можете да управувате со колачиња

Во вашите интернет прелистувачи можете да бришете колачиња и да управувате со општите поставки за зачувување колачиња, еве линкови до упатствата на популарните прелистувачи FirefoxChromeSafariMicrosoft Explorer. Сепак, имајте предвид дека ако ги оневозможите колачињата, некои делови од веб-локацијата може да не функционираат нормално или да не се достапни.

Можете да дознаете повеќе информации за тоа како да одбиете колачиња на страницата www.allaboutcookies.org

Надворешни врски

Со користење на надворешни врски на нашите веб-локации, на пр. социјални мрежи, ќе бидете пренасочени кон надворешни домени кои можат да користат колачиња, врз кои немаме никакво влијание. Ние не добиваме податоци собрани со помош на колачиња и слични технологии на овие домени од нивните сопственици или менаџери. За повеќе информации за користените колачиња и опциите за управување, ве молиме проверете ги изјавите за колачиња и политиките на посетените домени.

Прашајте стручно лице

Имате прашања или ви треба совет? Јавете ни се, сакаме да ви помогнеме.

Поставете прашање

Прашајте стручно лице

Имате прашања или ви треба совет? Јавете ни се, сакаме да ви помогнеме.

Поставете прашање

Политика за колачиња

Со цел оваа веб-страница да функционира правилно и да го подобриме вашето корисничко искуство, ние користиме колачиња. Пронајдете повеќе информации во нашите Политика за колачиња.

Изберете колачиња на страната

Овозможете или оневозможете употреба на функционалните и / или рекламните колачиња опишани подолу од веб-страницата:

Поставки Прифаќам се Во ред!